twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

DHCP Relay Agent

DHCP Relay Agent , farklı subnetlerden DHCP Server olmayan subnetten diğerine Ip atamamızı sağlar. Farklı  subnetler birbirlerine routerlar ile bağlanmıştır. Routerler broadcast mesajlarını geçirmezler. DHCP ile dinamik Ip konfigürasyonu ise broadcast mesajları yardımıyla yapılır. Rourterların broadcast mesajlarını geçirmeyerek oluşan sorunu çözmek için iki yöntem vardır :

     1) Routerı broadcast mesajlarını geçirecek şekilde değiştirmek
     2) DHCP Relay Agent kullanmak

DHCP Relay Agent ' ın Çalışması : Farklı subnetler olduğunu düşünelim . Birinde DHCP Server bulunurken diğerinde yok, DHCP Relay Agent varve DHCP Server olmayana dinamik Ip ataması yapacağız :

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)


Bilgisayarlar birbirleriyle numeric adresler dediğimiz Ip adresleriyle haberleşirler. Bilgisayarlar arasında iletişim olabilmesi için her bilgisayarın bir Ip adresi olmalıdır.Bilgisayarımızın Ip adresi manuel olarak atanabilceği gibi dinamik olarak da atanabilmektedir.

Bilgisayarlara dinamik Ip atamasını DHCP server sağlamaktadır. Manuel olarak Ip atamasının çakışma ,yanlış Ip atama gibi sorunlarını DHCP server çözmüştür.

Bilgisayarlar ilk açıldıklarında ortamda bir DHCP server ararlar. Bunun için de ortama broadcast olarak DHCP Discover mesajını 255.255.255.255 afresiyle gönderir. Böylece ortamda bir DHCP severın olup olmadığını keşfetmeye çalışır. Ortamda DHCP server olmadığı zaman ise APIPA dan bir IP adresi alır.

JSF Navigation (Sayfa Yönlendirme / Redirect)

Web uygulamalarında bir sayfadan diğerin yönlendirme yapmamız gerekebilir. Örneğin açılan ilk sayfa kullanıcı adı ve şifre doğru girildikten sonra anasayfaya yönlendirme yapmak , yanlış giriş yapıldığında ise aynı sayfada kalmak gibi. Ancak yönlendirme yaparken url miz ayrı kalabilir yada yeni yönlendirileceğimiz sayfanın ismiyle urlmiz değişir. Yeni bir proje oluşturalım ve bunlar arasındaki farkları görelim :

Yeni bir proje oluşturup Web Pages a sağ tıklayıp yeni bir JSF Page ekleyelim , bunun ismi home.xhtml olsun.Daha sonra index.xhtml sayfamızda isim ekleyeceğimiz ve giriş yapacağımız form elemanlarımızı ekleyelim.

JSF 'te Ajax

Java Server Faces teknolojinde ajax kullanımı ile ilgili basit bir uygulama yapalım. Ajax kullanımı sayfamızı refresh etmeden istediğimiz bileşenlerin , valueların sunucu tarafına gönderilmesini sağlar. İstediğimiz bileşenlerin  yeniden oluşturulmasını sağladığı gibi sayfanın da yeniden oluşturulmasını sağlar.

Yapacağımız uygulama için yeni bir proje oluşturalım :


JSF de Basit Hesap Makinesi Uygulaması

Web uygulamaları için kullanıcı arabirimleri geliştirmeye yönelik bir teknoloji olan Java Server Faces ' te bir basit bir hesap makinesi uygulaması anlatacağım. Bunun için öncelikle yeni bir proje oluşturulım :
Çalışma ortamı olarak Netbeans IDE 7.2 kullandım. (Prime Faces kullanmak için ekstra birşey kullanmak gerektirmiyor.)

Yeni bir proje oluşturalım : File --> New Project ' e tıklayalım . Daha sonra şu işlemleri yapalım :


Android Arayüz Bileşenleri - 1

Android Arayüz bileşenleri kullanıcı ile bilgi alışverişi yapılmasını sağlar. Kullanıcı ile programın iletişimini sağlar. Arayüz bileşenleri olarak buton , edittext ,textview, spinner, togglebuton ,listview gibi birçok eleman bulunmaktadır. Burada ise kullanıcıdan alınan bilgilerin button click ile Toast mesajı ile gösterilmesi gerçekleştirilecektir.

Yeni bir android projesi açalım. Bu projeyi Android 2.1 sürümünde açalım. Arayüzümüzde 2 adet EditText ,2 adet TextView , bir adet Button bulunacaktır. EditTextlerden birinde Ad Soyad bilgisi diğerinde ise E-mail bilgisi alınacaktır. Butona tıkladığımızda ise bize Toast mesajı ile girilen bilgileri gösterecektir.

main.xml içeriği ;

Stored Procedure ve C# 'ta Stored Procedure Kullanımı

Stored procudure yani diğer adıyla saklı yordamlar SQL server da saklanan methodlardır. Özellikli büyük uygulamalarda kullanılan birçok yönden avantaj sağlayan yordamlardır. Stored procedureler ile yazacağımız sorguları SQL Server ' da bir kez çalıştırıp , uygulama geliştireceğimiz ortamda her defasında sorgularımızı tekrar yazmamızı engeller.

Stored procedureler parametre alan yada parametresiz türden olabilir. Aynı zamanda değer de geri döndürebilir. Stored procedureler kısaca sp olarak da adlandırılırlar. Büyük uygulamalarımızıda kolaylık sağlar. Sp yazımında for , while ,if gibi komutlar da kullanılabilir. Bir kez yazılıp çalıştırılması yeterli olduğundan hızlı çalışırlar. Sp ler aynı zamanda değişiklik yapmaya elverişli olduğundan modülerlik de sağlanamaktadır.

Temel SQL Sorgu Cümleleri, Select Sorgusu,Insert Sorgusu,Delete Sorgusu

Temel SQL Sorgu Cümleleri
Sorgularını yazacağımız veri tabanımızın Ögrenci Tablosu :
Select Sorguları :
1. OgrenciTbl tablosundaki tüm kayıtları getiren sorgu  ;
    select * from OgrenciTbl
2. OgrenciTbl tablosundaki istenilen sütunlardaki kayıtları getiren sorgu;
    select OgrAd,OgrNo from OgrenciTbl 
3. Belli bir koşula göre listeleme yapan sorgu ;
    select * from OgrenciTbl where OgrNot>=50
4. Sıralama  yapan sorgu cümlesi ;
    select * from OgrenciTbl order by OgrNo asc  ( ogrenci numaralarının artan şekilde olduğu sıralama )
    select * from OgrenciTbl order by OgrAd desc ( ogrenci isimlerinin Z' den A' ya şeklinde olduğu sıralama)

Javada Nesneye Yönelik Programlama

Java nesneye yönelik bir programlama dilidir. Nesneler ; değişkenler , methodlar içerir. Her nesnenin kendine ait özellikleri vardır. Bu nedenle javada da oluşturulan her nesne için değişkenler ve methodlar tanımlanır. Sınıf statik nesne ise dinamiktir.
Javada nesneler sınıflar kullanılarak oluşturulur. Örneğin Kisi classımızdan üreteceğimiz bir nesneyi ;
Kisi  kisi = new Kisi ();
şeklinde oluşturabiliriz.
Nesneler program run edildiğinde yaptığımız tanıma göre yani constructora göre dinamik olarak yaratılırlar.Constructor yapılandırıcı anlamındadır ve nesne oluştururken yaptığımız tanıma göre nesne oluşturmamızı sağlar.

Java GUI Builder - Button Click Event i

Bu ilk yazımda Netbeans ortamında grafik arayüzü programlamadan bahsetmek istiyorum.
Java ' da grafik arayüzü programlama kullanıcı etkileşimli bir arayüz sunar. ( GUI - Graphical User Interface )Javada grafiksel arayüz ilk olarak AWT kütüphanesiyle sağlanmıştır. Daha sonra ise AWT yetersiz kaldığından SWING kütüphanesi kullanılarak geliştirilmiştir. Swing kütüphanesinin  bileşenleri AWT den farklı olarak   J  harfiyle başlamaktadır.
Bu kütüphane bileşenleri ile ilgili daha sonra ayrıntılı bilgi vereceğim.Basit bir button click olayı ile ilgili örnek uygulama yapalım.
       1. İlk önce yeni bir proje oluşturalım. File -> New Project  burada karşımıza çıkan pencereden  Java ->Java Application seçilir.
       2. Project Name kısmı için Proje Adı yazılır.
       3. Daha sonra " Set as Main Project " kısmı seçili iken , "Create Main Class " kısmı seçili olmayacak şekilde  Finish butonuna basılır.
       4. Projemiz oluşturulduğunda Source Packages kısmında boş olan bir <default package> oluşur.
       5. Arayüzümüzü oluşturmak için Projeye sağ tıklayıp New -> JFrame Form seçilir. JFrame ' e ve package kısmına  bir isim verilir , Finish e tıklanır. Böylece bir JFrame oluşturulmuş olunur.