twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Blowfish Algoritması

Kullandığımız ağda verilerin gizliliğin sağlanması için veriler şifrelenmektedir. İki uç sistem arasında veri iletimi yapılacaksa veriyi gönderen tarafta veri şifrelenir , şifrelenen veri iletilir ve alan tarafta deşifreleme işlemi yapılarak veriye ulaşılır. 2 çeşit şifreleme yöntemi vardır : simetrik ve asimetrik şifreleme yöntemleri . (Şifreleme ile ilgili olarak önceki yazıya buradan ulaşabilirsiniz.)

Simetrik şifreleme yöntemlerinden biri olan Blowfish algoritmasının başlıca özellikleri şunlardır :

  1. Simetrik şifreleme kullanılır.
  2. Veri 64 bitlik bloklarar ayrılır.
  3. Her biri 32 bitlik olan 18 alt anahtardan oluşmaktadır.
  4. 4 adet S boxtan oluşan fonksiyon kullanılır.
  5. 16 kez tekrarlanır , bu adımlardan alt anahtarlarla XOR işlemi yapılır.

Şifreleme (Kriptoloji) Nedir ?

Bilgisayar kullanımının artmasıyla birlikte internet kullanımı ve güvenliğinin önemi de artmaktadır. Kullandığımız ağın güvenliği denildiğinde gönderdiğimiz verilerin gizliliği , bütünlüğü yanında bilgilerin alındığı sistemin bilinmesi gibi faktörler ortaya çıkmaktadır. 

Günlük hayatta internet ortamında birçok bilgilerimizi paylaşımda bulunuruz . Email , chatleşme , online alışveriş gibi birçok etkileşimde bulunup bilgilerimizi aslında güvenli olmayan ortamda paylaşırız. Bilgilerimizin güvenli biçimde istenilen sisteme ulaşması için verileri şifrelemek gerekir. Şifreleme sayesinde gönderdiğimiz bu verilerin gizliliği sağlanmış olunur. Verilerin şifrelenmesini içeren bu bilim dalına Kriptoloji denilmektektedir. Şifreleme ; verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılmaktadır .

Android Google Maps Apide Overlay Ekleme

Androidde Google Maps Apide istediğimiz yere overlay koymak isteyebiliriz. Örneğin maps.google.com da müze , şehir  gibi lokasyonlar girdiğimizde cevap olarak overlay ile gösterilirler. Buna benzer olarak istedğimiz yere overlay koyarak bu yerleri gösterme imkanımız vardır . Bunun için yeni bir proje oluşturalım.

Burada bir önceki yazıdaki işlemler yapılır. activity_main.xml de mapview elemanı  aldıgımız key ile birlikte tanımlanır.


Androidde Arayüz Tasarım Programları

Her yazılım geliştirme aşamasında olduğu gibi anroidde de arayüz tasarımının etkileyici ve kullanışlı olması çok önemlidir. Ancak androidde arayüz tasarımı yapmak pek de kolay değil. Arayüz tasarımının daha kolay yapılabilmesi için yardımcı programlar bulunmaktadır . Bu programlardan en tanınmışları MotoDev ve DroidDraw 'dur. Bize sağlanan bu yardımcı programlar da ücretsizdir.

Peki Bu Yardımcı Programlar Nasıl Kullanılır ?
Örneğin DroidDraw programını ele alalım.Öncelikle bu programı indirmemiz gerekir. Bunun için www.droiddraw.org sitesinden işletim sistemimize uygun sürümü indirelim. Bilgisayarımızda  indirdiğimiz dizin içersinde bu droiddraw kurulumunu yapalım. Kurulumu oldukça basittir.